Tajuk : Kaedah Pemakanan Dan Adat Menurut islam.
Artikel Oleh : Dr Mohd Zaki - Klinik Bima Sakti
1.Memastikan makanan adalah dari sumber yang halal.
2.Membasuh tangan.
3.Meletakkan makanan didalam bekas dan makanan diletakkan diatas lantai untuk melatih diri bersikap tawadduk.Namun sekiranya makanan diletakkan diatas meja,tanpa melampau batas,maka ia tidaklah dihalang.
4.Duduk dengan cara yang betul.Dilarang makan sambil berdiri,berbaring atau bersandar.
5.Makan dengan niat supaya makanan itu memberi kekuatan untuk beribadah kepada Allah.
6.Bergembira dengan rezeki yang terhidang dan bersyukur atas rezeki yang dikurniakan Allah.
7.Berusaha supaya tidak makan seorang diri tetapi bersama sama dengan orang lain walaupun daripada kalangan keluarga dan anak-anak sendiri.
Al-Ghazali juga menyenaraikan adab KETIKA makan iaitu:
1.Mulakan dengan bacaan Bismillah dan doa.
2.Makan dengan tangan kanan.
3.Mengunyah dengan baik.
4.Jangan mencaci sebarang makanan.
5.Sebaik-baiknya dijamah makanan yang terdekat kecuali buah-buahan.
6.Jangan menghembus makanan yang panas.Tunggu dengan sabar .
7.Jangan makan secara berlebihan.
8.Apabila terpaksa minum air,pastikan ia sedikit sahaja kecuali sekiranya perlu.
Manakala adab SELEPAS makan beliau menyarankan :
1.Berhenti makan sebelum kenyang.
2.Menjilat jari.
3.Membasuh tangan.
4.Berdoa.
5.Mengeluarkan makanan yang terlekat dicelah gigi atau flossing.
6.Banyak bersyukur kepada Allah.
7.Beristighfar supaya diampunkan Allah andai kata terdapat unsur-unsur syubhah pada makanan itu.
No comments:
Post a Comment